27 Ekim 2016 Perşembe

Arafor - Number One

Arafor - Number One

Arafor (2012) adlı öykü seçkisinde 15 öykü bulunuyor. Paranormal – Gizem – Bilimkurgu türündeki öykülerde 15 farklı başkahraman var ve bunların hepsi de kadın.

Bu öykülerin bazılarını o tarihten birkaç yıl önce Buzul Dünya adlı sitede de dijital olarak yayınlamıştık.  

Yazdığım önsözlerde şunları söylüyordum. Böyle bir çalışma Türk edebiyatında bir ilktir. Belki bu şekliyle, her öyküde farklı kadın kahramanların bulunduğu bir öykü seçkisi olarak dünya çapında bir ilk olması da muhtemeldir.  Muhtemeldir diyordum. Çünkü o ana kadar bir örneğini görmemiştik, duymamıştık ama belli olmazdı. İhtiyatlı olmak her zaman iyiydi.

Tekrar ediyorum: 15 öykü, 15 farklı kadın başkahraman ve korku – gizem – bilimkurgu türleri. Önsözde roman sözcüğü geçmiyor. Kadın kahramanlı kitap sözcüğü de geçmiyor. Bunlardan yüzlercesi, belki de binlercesi mevcut. Herkes biliyor.

Ardından Gökçe Mehmet Ay bloğunda aşağıdaki sözleri yazıyor. Kitaba önsözü ben yazmadım. Yalnız metinde öykü, farklı kadın kahramanlar niteliği açıkça vurgulanıyor. Kitabı eline alıp baksa, okumasa bile böyle yazmayabilirdi. Çünkü farkı hemen görecekti. Haksız bir eleştiriye imza atttı kısacası. 

Şimdi düzeltiyoruz. 

Aradan dört yıl geçti; Arafor is still number one.
*
Gökçe Ay’ın yazısı:
Fabisad reklam yaparken abartmış
Sadık Yemni'nin yeni kitabını anlatırken, "Türkiye’de belki de dünyada yapılmamış bir şeyi deniyor" demiş. Bu yazılar kitap tanıtımı için güzel de bari dünya bilim kurgu fantastik edebiyatını bilenler yazsalar. Sanırım Sadık Yemni'de yazıdaki bu lafa bozulmuştur. Dünyayı takip etmeden böyle yorumlar yapmak çok riskli. Örneğin, bu sene Nebula'yı Jo Walton kazanmıştı. 
http://www.sfwa.org/2012/05/2011-nebula-awards-announced/

İki örnek daha vereyim kadın kahramanlı kitap arayanlara:
bilim kurgu: Diving into the Wreck yazar: Kristine Kathyrn Rusch 
http://turkcebkf.wordpress.com/2011/11/21/uzay-batiklarina-dalmak/
fantastik: Kitty Goes to Washington yazar: Carrie Vaughn 
http://turkcebkf.wordpress.com/2011/05/23/amerikan-senatosunda-bir-kurtadam/

Gene de Sadık Yemni'nin kitaplarının haberini verdiği için Fabisad'a teşekkürler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder